torsdag 12 april 2012

Motion till kommunfullmäktige


Angående anordnande av en Miljö- och Naturmässa i Gnesta 

För 20 år sedan startade Gnesta som en egen kommun i Sörmland. Under åren har vi haft två mässor, som varit ganska givande. Gnesta är ju en kommun som slåss om uppmärksamhet med många andra kommuner. Men Gnesta är i mångt och mycket en miljövänlig kommun med låga utsläpp av växthusgaser. Vi har avslutat oljeeldning i våra kommunala fastigheter och vi värmer hus med fjärrvärme och bergvärmepumpar.

Kommunen köper in miljöfordon. I kommunens matsalar finns det alltid fler alternativ vid luncher osv. Vi kan heller inte komma ifrån att vi har en fantastisk natur med många sjöar, kanotleder och badplatser. Gnesta är även för den icke bilburne en lättillgänglig kommun med både tåg i Gnesta som i Läggesta, varifrån man kan nå Sörmlandsledens natursköna sträckor. Sjön Båven inbjuder till ett rikt naturliv etc.

För att kröna kommunens 20 år som en miljövänlig naturkommun borde vi arrangera en Miljö och Naturmässa. Det finns flera platser som är möjliga att anordna denna. Det torde finnas många intressenter i form av Naturskyddsföreningar, Trosaåns vattenvårdsförbund, alla idrottsföreningar, företag och inte minst kommunen och skolan, som borde vara intresserade att presentera sig och sin verksamhet för en bredare allmänhet. Många diskussioner finns även om etablerande av vindkraft mm och hur den framtida vattenförsörjningen skall ske i Gnesta. Frågor som är mycket aktuella.

Vårt förslag är således att kommunen till 20-års jubiléet tillsammans med intresserade föreningar och organisationer anordnar en mässa med inriktning på miljö och natur med syfte att bidraga till att bygga det uthålliga samhället, göra Gnestas fantastiska natur känd och inte minst skapa intresse att bo och bygga i Gnesta kommun!

Göran Benedicks(FP) Sarah Kinberg(FP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar