fredag 4 januari 2013

Landsbygdssäkra politiska beslut

Motion till Kommunfullmäktige i Gnesta Kommun

Centerpartiet strävar efter att skapa förutsättningar för en hållbar tillväxt i hela landet. På landsbygden och i städerna, för kvinnor och män. Vi vill tillvarata landsbygdens unika potential och ge alla människor möjlighet att växa och utvecklas av egen kraft och efter egen strävan.

Landsbygden är en plats där konsekvenserna av olika politiska åtgärder ofta är annorlunda än i städer. Om politikens konsekvenser på landsbygden avviker från konsekvenserna i städerna måste politikens konsekvenser bedömas.

Landsbygdskonsekvenserna kan gälla landsbygdsinvånarnas levnadsförhållanden, trivsel, hälsa, näringar och arbete, kompetens, boende, tjänster, infrastruktur, tillgänglighet och förbindelser.

Centerpartiet och regeringen har infört så kallad landsbygdssäkring vid regeringsbeslut för att de politiska konsekvenserna av ett beslut ska synliggöras för landsbygden. Det är nu dags att ta nästa steg och landsbygdssäkra de politiska besluten som tas i kommunen.

Landsbygdsperspektivet kan enklast vävas in i beslutsprocessen genom frågor som: innebär beslutet att det blir lättare eller svårare att bo på landsbygden, innebär beslutet att det skapas fler eller färre jobb på landsbygden? Eller andra typer av frågor som är viktiga på den regionala agendan i ett längre perspektiv.

Centerpartiet yrkar därför

att Gnesta kommun inför landsbygdssäkring av alla politiskt fattade beslut för att därigenom bidra till en hållbar utveckling på landsbygden

Gnesta 2012-12-12
Mats Klasson ( C )         
Håkan Ekstrand (C )       




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar