fredag 15 februari 2013

Utreda möjligheterna till annan lösning för reningsverket i Laxne

Motion till Kommunfullmäktige i Gnesta:

Behovet av nytt reningsverk i Laxne har varit en aktuell och viktig fråga i kommunen under de senaste åren. Vi har inhämtat information kring placering av nytt reningsverk och fått två huvudalternativ presenterade. Det ena vid Spårbacken och det andra i närheten av nuvarande placering.  Av ekonomiska skäl valde en enig kultur o tekniknämnd att förorda alternativet i närheten av det befintliga. En miljökonsekvensbeskrivning av huvudalternativen är under upprättande.

Många boende i Laxne har kontaktat oss och önskat en placering enligt  Spårbacken-alternativet.
Då andra alternativ till lösning för Laxnes rening inte utretts samt att vi i ett tidigare skede fått information om en överkapacitet för Gnesta reningsverk önskar vi få utrett möjligheterna att ansluta Laxne till Gnestas reningsverk.

Om ovanstående lösning är genomförbar vill vi att man i samband med detta även ser över möjligheten att lägga fiber till Laxne, tillgodose tidigare inlämnade medborgarförslag och motioner då det gäller cykelväg till Klemmingsberg/Norrtuna samt se över möjligheterna att ansluta även ex. Hammarbosäter och övriga sommarstugeområden till reningsverket.

Vi föreslår därför

att   Gnesta kommun snarast möjligt gör en snabbutredning för att hitta/utesluta andra möjliga alternativ till reningsverkslösning för Laxne med omnejd.

att   även titta på synergieffekter där andra i motionen beskrivna förslag kan tillgodoses.

 Gnesta 2013-02-14
 Alliansen i Gnesta
genom
Ann-Sofie Lifvenhage (M) Oppositionsråd
Håkan Ekstrand (C) 2:e vice ordf. Kultur och tekniknämnden
 PS ... Läs även HÄR
                                                                                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar