tisdag 29 oktober 2013

Reservation angående "Inrättande av utskott för miljö- och hållbarhetsfrågor"


Kommunstyrelsen 2013-10-21
Dnr: KS.2013.121

Låt det heta Eko-utskott!

Vi anser att det finns ett behov av att kanalisera de ekologiska och de stora hållbarhetsfrågorna till ett separat utskott. Vi har tidigare tagit beslut om att ingå i Sveriges eko-kommuner och det betyder att vi redan satt ner foten för en långsiktig hantering av strategiska frågor av den kategori som delvis berörs i förslaget.

Däremot utgör namnet på utskottet en allvarlig begränsning för vad det kommer att handla om i ett framtida perspektiv. Som ekokommun har vi anslutit oss till en organisation för Agenda-21 arbete i kommunerna, en organisation som beivrar hantering av strategiska frågor av betydelse för en hållbar utveckling.

Ger vi utskottet ett passande namn redan nu har vi större möjligheter att hantera nuvarande och kommande frågor i enlighet med eko-kommunernas målsättning.
Att dessutom benämna flera nämnder eller utskott med samma namn inom samma kommun men ha olika ansvarsområden, riskerar att förvilla vem som ska tillskrivas. Då vi redan har en Miljö- och Byggnämnd är det därav olämpligt att nu besluta om ytterligare ett Miljö- i benämningen. EKO-utskott klingar därför bättre.

Alliansen i Gnesta
2013-10-22

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar